Nieraz bywa tak, że nie masz już pomysłu, czym oczarować gości. Znają już wszystkie Twoje popisowe dania. Albo akurat jest taka pora roku, że już nic nie smakuje. Wszyscy czekają na soczyście zielone nowalijki. No właśnie… A propos soczystej zieleni. Właśnie taki odcień ma Gouda z zielonym pesto. Przyznasz, że zielony, to dość nietypowy kolor jak na ser żółty… Ale właśnie dlatego można go wykorzystać na wiele kreatywnych sposobów. Oprócz wyglądu, zachwyca również smakiem. Aromat pesto nadaje tradycyjnej Goudzie nowego charakteru. Opowiedzmy trochę o tym jak powstaje ten oryginalny ser. Otóż podczas procesu produkcji do tradycyjnej goudy zostają dodane bazylia i czosnek. Po połączeniu składników, następuje proces dojrzewania, trwający około 4 tygodni. W tym czasie ser zyskuje wyrazistość i lekko pikantny smak. Jego aromat zachęca do spróbowania, a gładka konsystencja przyjemnie rozpływa się na podniebieniu.