Whisky Aberlour narodziła się w wiosce Aberlour w regionie Speyside. Powstaje z połączenia górskiej wody źródlanej, pochodzącej ze wzgórza Ben Rinnes, oraz jęczmienia pozyskiwanego z lokalnych pól. Od momentu powstania Aberlour w 1879 roku, James Fleming wiedział, gdzie tkwi prawda o whisky – w jej uważnej degustacji. ABERLOUR 16YO Oferuje głębię i złożony smak, uzyskane dzięki starzeniu przez 16 lat, w napełnianych po raz pierwszy beczkach po burbonie oraz w beczkach po sherry Oloroso typu butt. Ma w sobie ciepłe owocowe nuty wzbogacone korzenną słodyczą. Wyczuwalne są tu również dębowe akcent BARWA: ciepła, złota, bursztynowa ZAPACH: słodkie aromaty rodzynek i korzenne nuty orzechowe SMAK: zrównoważone połączenie aromatów kwiatowych i korzennych z owocową nutą słodkich śliwek i delikatną nutą dębową FINISZ: długi, rozgrzewający, korzenno-owocowy alk. 40%