Kapary są blisko spokrewnione z kapustą. Pochodzą prawdopodobnie z zachodniej lub środkowej Azji, jednakże dziś rosną także w Europie, w rejonie śródziemnomorskim, w Afryce i Stanach Zjednoczonych. O kaparach wspominał już Pliniusz Starszy, wiadomo że były znane przez starożytnych Greków. Kapary są często wykorzystywane w kuchni włoskiej, zwłaszcza jako dodatek do drobiu, ryb, sosu pomidorowego, sałatek, pizzy i dań pikantnych. Doskonale smakują w połączeniu z oregano, bazylią, czosnkiem, estragonem i marynowanymi oliwkami. Należy jednak unikać duszenia kaparów w wysokich temperaturach, bowiem tracą wówczas swój niepowtarzalny smak. Najlepiej jest dodać je, gdy np. sos jest ciepły. Kapary przyczyniają się ograniczenia wzdęć, mają właściwości antyreumatyczne, poprawiające funkcjonowanie wątroby. Napary z korzeni i kory krzewów są używane w leczeniu anemii i artretyzmu.