Whisky Aberlour narodziła się w wiosce Aberlour w regionie Speyside. Powstaje z połączenia górskiej wody źródlanej, pochodzącej ze wzgórza Ben Rinnes, oraz jęczmienia pozyskiwanego z lokalnych pól. Od momentu powstania Aberlour w 1879 roku, James Fleming wiedział, gdzie tkwi prawda o whisky – w jej uważnej degustacji. ABERLOUR 14YO Produkowany w małych partiach, jest wyrazem kunsztu i doświadczenia jego twórców. Jęczmień pozyskiwany z lokalnych pól, czysta woda źródlana Birkenbush, techniki produkcji mistrza destylatora Graeme Cruikshanka opracowane tak, aby uzyskać charakterystyczny smak o nutach czarnej porzeczki. Zrównoważony owocowy smak, łączący nuty dojrzałych jeżyn i aromatycznych przypraw oraz kremowe wykończenie, które zawdzięcza większej proporcji beczek z amerykańskiego dębu użytych w procesie starzenia. alk. 40%