Opis produktu Ryż parboiled to ryż poddany specjalnej metodzie obróbki termicznej. Dzięki temu jego czas gotowania jest krótszy a ziarna pozostają sypkie po ugotowaniu. Idealnie sprawdza się jako samodzielne danie, dodatek do mięs i składnik sałatek, tworząc doskonałe połączenia z warzywami i nie tylko. Zalecenia dla alergików Zboża zawierające gluten Może zawierać Wartości odżywcze w 100 g produktu % RWS* wartość energetyczna 1430 kJ 17 wartość energetyczna 337 kcal tłuszcze 0,3 g <1 w tym kwasy nasycone 0,1 g 1 węglowodany 73,7 g 28 w tym cukry <0,5 g <1 błonnik 5,2 g białko 7,3 g 15 sól <0,01 g <1 * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). Obliczona wartość odżywcza na 100g Wartość energetyczna (kJ) 1430.00000 Wartość energetyczna (kcal) 337.00000 Tłuszcz (g) 0.30000 w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0.10000 Węglowodany (g) 73.70000 w tym cukry (g) 3 < 0.50000 Błonnik (g) 5.20000 Białko (g) 7.30000 Sól (g) 3 < 0.01000 Cechy czas gotowania: 12 minut wygodne zamykanie Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu. Rodzaj przechowywania Typ Przechowywać w temperaturze otoczenia Adres producenta Cenos Sp. z o.o. ul. Gen. Sikorskiego 22 62-300 Września Adres internetowy www.cenos.pl Kontakt Cenos Sp. z o.o. Adres kontaktowy ul. Gen. Sikorskiego 22 62-300 Września Adres zwrotny Cenos Sp. z o.o. ul. Gen. Sikorskiego 22 62-300 Września www.cenos.pl Waga Waga brutto 1010 Marka Cenos Instrukcje dotyczące przyrządzenia Gotować we wrzątku Od temperatury otoczenia Ryż wypłukać w dużej ilości wody. Następnie wsypać go do wrzącej osolonej wody i gotować około 12 minut na małym ogniu, okresowo mieszając. Gdy ryż będzie miękki, odcedzić go. Proporcja ryżu do wody powinna wynosić 1:4. Wymiar liczbowy Wymiar liczbowy 1 Pochodzenie Tekst dowolny o pochodzeniu Kraj pochodzenia: A - Argentyna, G - Grecja, I - Indie, K - Kambodża, P - Pakistan, S - Surinam, T - Tajlandia, U - Urugwaj, W - Włochy, V - Wietnam, B - Bułgaria Rozmiar opakowania 1 Rodzaj opakowania Typ Opakowanie wielokrotnie zamykane Przepisy Łosoś w sosie koperkowym Składniki dla 4 osób, czas przygotowania 40 minut. Składniki: filet z łososia 600 g, mały brokuł, 3 marchewki, cytryna, pęczek koperku, kostka rosołowa drobiowa, 200 g śmietany 18%, 30 g masła, 2 łyżki mąki, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz. Przygotowanie: Filet dzielimy na części, oczyszczamy, nacieramy sokiem z cytryny i solimy. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, które przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15 minut. Koperek myjemy i drobno siekamy. W garnku topimy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy. Dodajemy ok. 200 ml bulionu. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Dodajemy śmietanę, łyżkę soku z cytryny, koperek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa myjemy, brokuł dzielimy na różyczki, marchewkę kroimy w talarki. Gotujemy na parze do miękkości. Łososia układamy na ryżu, polewamy sosem i otaczamy wianuszkiem warzyw. Smacznego! Więcej przepisów znajdziesz na stronie: www.cenos.pl Nazwa produktu uregulowana prawnie Ryż biały długi preparowany termicznie Marka standaryzowana Marka Cenos Jednostka (tekst opisowy) kg Jednostka (specyficzna) Jednostka (specyficzna) Kilogramów Język produktu Język danych polski Główny język opisu polski