Opis produktu Kasza perłowa uznawana jest za jedną z najpopularniejszych kasz w polskiej kuchni. Delikatna w smaku, pożywna, stanowi dobre źródło białka i błonnika. Jest doskonałym składnikiem zup, zapiekanek i sałatek. Idealnie smakuje jako farsz do gołąbków i danie główne z dodatkiem grzybów. Wartości odżywcze w 100 g produktu %RWS* wartość energetyczna 1379 kJ 18 wartość energetyczna 326 kcal tłuszcz 0,6 g 1 w tym kwasy nasycone 0,2 g 1 węglowodany 65 g 25 w tym cukry 1,9 g 2 błonnik 8,8 g białko 10,7 g 21 sól 0,03 g 1 * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). Obliczona wartość odżywcza na 100g Wartość energetyczna (kJ) 1379.00000 Wartość energetyczna (kcal) 326.00000 Tłuszcz (g) 0.60000 w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0.20000 Węglowodany (g) 65.00000 w tym cukry (g) 1.90000 Błonnik (g) 8.80000 Białko (g) 10.70000 Sól (g) 0.03000 Cechy czas gotowania: 15 minut doskonała do: wołowiny, gołąbków, zapiekanek Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu. Rodzaj przechowywania Typ Przechowywać w temperaturze otoczenia Adres producenta Cenos Sp. z o.o. ul. Gen. Sikorskiego 22 62-300 Września Adres internetowy www.cenos.pl Kontakt Cenos Sp. z o.o. Adres kontaktowy ul. Gen. Sikorskiego 22 62-300 Września Adres zwrotny Cenos Sp. z o.o. ul. Gen. Sikorskiego 22 62-300 Września www.cenos.pl Waga Waga brutto 435 Marka Cenos O marce Marka Cenos gości na polskich stołach od ponad 20 lat. Dzięki starannej selekcji składników i kontroli, jakiej poddajemy nasze produkty, możesz mieć pewność, że w opakowaniach znajdziesz tylko najlepsze i najbardziej wartościowe ziarna. Z produktami Cenos szybko i łatwo skomponujesz pożywne dania, które pokocha cała Twoja rodzina. Polecamy również: Cenos Kasza jaglana Cenos Ryż naturalny brązowy pełnoziarnisty Instrukcje dotyczące przyrządzenia Gotować we wrzątku Od temperatury otoczenia Zanurzyć saszetkę we wrzącej i osolonej wodzie. Gotować około 15 min na wolnym ogniu pod przykryciem. Wyjąć saszetkę, odsączyć i podać. Liczba jednostek Liczba jednostek 4 Wymiar liczbowy Wymiar liczbowy 100 Oświadczenia żywieniowe Delikatna w smaku, pożywna, stanowi dobre źródło białka i błonnika. Rozmiar opakowania 4 x 100 Rodzaj opakowania Typ Karton Przepisy Pieczeń wołowa Składniki dla 4 osób, czas przygotowania 80 minut. Składniki: 1 kg wołowiny (polędwica lub inne mięso np. ligawa), 1 brokuł, pół słoiczka korniszonów, kilka świeżych lub mrożonych grzybów, 1 cebula, 1/2 szklanki bulionu, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka mąki, sól, pieprz. Przygotowanie: Mięso nacieramy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, bulion, grzyby i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około godzinę. W czasie pieczenia polewamy pieczeń powstającym sosem. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je z piekarnika, a sos zagęszczamy mąką. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie. Kaszę gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Warzywa i pokrojone w plastry mięso wykładamy na kaszę i polewamy sosem. Jeśli chcemy aby mięso było bardzo miękkie najlepiej natrzeć je oliwą i przyprawami i wstawić na kilka godzin do lodówki zanim zaczniemy je piec. Smacznego! Więcej przepisów znajdziesz na stronie: www.cenos.pl Informacje o recyklingu Opakowanie Nadające się do recyklingu Nazwa produktu uregulowana prawnie Kasza perłowa jęczmienna Marka standaryzowana Marka Cenos Jednostka (tekst opisowy) g Jednostka (specyficzna) Jednostka (specyficzna) Gramów Liczba użyć Liczba czynności użycia sztuk/sztuki 4 Język produktu Język danych polski Główny język opisu polski