Olej sezamowy z prażonych nasion sezamu. Olej sezamowy – olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie na zimno prażonych nasion sezamowych (Sesamum Indicum). Ma od jasno przez ciemnożółty do brązowego kolor i lekko orzechowy, łagodny zapach i smak. Używany jest głównie do gotowania, sałatek i doprawiania usmażonych już potraw. Nie nadaje się do smażenia. Olej sezamowy pozwala obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Składniki olej sezamowy. Wartości odżywcze w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 3404 kJ / 828 kcal Tłuszcz: 92 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 12 g Węglowodany: <0,5 g - w tym cukry: <0,5 g Białko: <0,5 g Sól: 1,01 g Warunki przechowywania Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.