Opis produktu Soczewica czerwona jest jedną z najpopularniejszych odmian tej rośliny. Bardzo szybko się gotuje i nie wymaga wcześniejszego namaczania. Charakteryzuje się kremową, delikatną konsystencją oraz lekko słodkim smakiem po ugotowaniu. Łatwo się rozgotowuje, dlatego idealnie sprawdzi się jako składnik kotletów, past, pasztetów czy zup. Zalecenia dla alergików Zboża zawierające gluten Może zawierać Orzechy Może zawierać Orzeszki ziemne Może zawierać Sezam Może zawierać Soja Może zawierać Wartości odżywcze w 100 g produktu % RWS* wartość energetyczna 1369 kJ 16 wartość energetyczna 327 kcal 16 tłuszcz 3 g 4 w tym kwasy nasycone 0,5 g 3 węglowodany 58 g 22 w tym cukry 1,1 g 1 błonnik 8,9 g białko 25 g 51 sól <0,01 g <1 * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). Obliczona wartość odżywcza na 100g Wartość energetyczna (kJ) 1369.00000 Wartość energetyczna (kcal) 327.00000 Tłuszcz (g) 3.00000 w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0.50000 Węglowodany (g) 58.00000 w tym cukry (g) 1.10000 Błonnik (g) 8.90000 Białko (g) 25.00000 Sól (g) 3 < 0.01000 Cechy źródło błonnika Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu. Rodzaj przechowywania Typ Przechowywać w temperaturze otoczenia Adres producenta Cenos Sp. z o.o. ul. Gen. Sikorskiego 22 62-300 Września Adres internetowy www.cenos.pl Kontakt Cenos Sp. z o.o. Adres kontaktowy ul. Gen. Sikorskiego 22 62-300 Września Adres zwrotny Cenos Sp. z o.o. ul. Gen. Sikorskiego 22 62-300 Września www.cenos.pl Waga Waga brutto 406 Marka Cenos Instrukcje dotyczące przyrządzenia Gotować we wrzątku Od temperatury otoczenia Przepłukaną soczewicę wrzucić do garnka z wrzącą wodą (1 szklanka soczewicy na 2 szklanki wody). Gotować około 7-15 minut do momentu wchłonięcia wody. Rada: soczewicę solimy pod koniec gotowania, w innym wypadku ziarna stwardnieją. Wymiar liczbowy Wymiar liczbowy 400 Oświadczenia żywieniowe źródło błonnika Pochodzenie Tekst dowolny o pochodzeniu Kraj pochodzenia: CA - Kanada, UA - Ukraina, LT - Litwa, PL - Polska, TR - Turcja, AR - Argentyna, RU - Rosja Rozmiar opakowania 400 Rodzaj opakowania Typ Zgrzewane Przepisy Zupa krem z soczewicy czerwonej Czas przygotowania około 25 minut. Składniki: 100 g soczewicy czerwonej, 1 papryka ostra, 1 papryka słodka, 2 ząbki czosnku, 1,5 l bulionu warzywnego, 1 marchew, 1 pietruszka, 1 por, sól, pieprz, natka pietruszki. Przygotowanie: Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą, marchewkę, pietruszkę i pora kroimy. Warzywa chwilkę podsmażamy w garnku. Następnie dodajemy soczewicę, pokrojone papryki i czosnek. Zalewamy bulionem i gotujemy 10-15 minut. Całość blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z natką pietruszki. Smacznego! Więcej przepisów znajdziesz na stronie: www.cenos.pl i facebook.com/Cenosinspiruje Informacje o recyklingu Opakowanie Nadające się do recyklingu Nazwa produktu uregulowana prawnie Soczewica czerwona Marka standaryzowana Marka Cenos Jednostka (tekst opisowy) g Jednostka (specyficzna) Jednostka (specyficzna) Gramów Język produktu Język danych polski Główny język opisu polski