Sledź z papryką chili Ostra, ale bardzo zdrowa – czerwona więc trzeba uważać, dlatego dodajemy jej tyle, aby podkreślić wyrazisty smak pikantnej papryki razem z krojonymi kawałkami śledzia. Za ostry smak papryki chili odpowiada przede wszystkim kapsaicyna, która ma własności drażniące i rozgrzewające skórę i błony śluzowe. Chili, oprócz kapsaicyny, która rozgrzewa organizm, zawiera dużo witaminy C. W papryczkach chili znajdziemy też witaminy B6, D. Śledź atlantycki (Clupea harengus), złowione w Północno-Wschodnim Atlantyku, obszar połowu: FAO27, podobszar: Morze Północne, Wody Islandii i Wysp Owczych; narzędzie połowowe: włoki, okrężnice. Pakowany w atmosferze ochronnej. Zawiera cukier i substancję słodzącą. Składniki 55% krojone filety ze śledzia atlantyckiego bez skóry, cebula, olej rzepakowy, cukier, regulator kwasowości: kwas octowy, sól, 0,3% papryka chili, papryka mielona. Informacje dla alergików Może zawierać: gluten (z pszenicy), skorupiaki, mięczaki, jaja, soję, mleko (łącznie z laktozą), seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzechy, orzechy arachidowe. Wartości odżywcze w 100 g produktu: Wartość energetyczna 1133 kJ / 274 kcal Tłuszcz 24 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,8 g Węglowodany 4,3 g w tym cukry 3,6 g Białko 10 g Sól 1,1 g Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze od +2°C do +7°C. Po otwarciu spożyć w ciągu 48 godzin. Producent/Dystrybutor Mirko Sp. z o.o. ul. Przemysłowa 12, Głobino 76-200 Słupsk