Kiełki brokułu to niesamowicie zdrowy, naturalny produkt, który dostarcza organizmowi wielu potrzebnych mikroelementów i witamin. Mają lekko pikantny smak i delikatny zapach. Kiełki brokułu dodaje się przede wszystkim do sałatek warzywnych, jak i przyrządza się z nimi znakomite kanapki. Kiełki brokułu, podobnie jak dorosłe róże tego warzywa zawierają sulforafan - substancję zapobiegającą powstawaniu raka, a także, w pewnych przypadkach, powstrzymującą rozwój komórek nowotworowych. Istotne jest, że kiełki brokułu zawierają 20 razy więcej sulforafanu niż dorosła roślina. Według przeprowadzonych w USA badań 25g kiełków brokułu dziennie to ilość wystarczająca w praktyce nowotworowej. Biały puszek występujący w korzeniowej części świeżych kiełków rzodkiewki, a także brokułu, czy jarmużu, ze względu na swój wygląd (biały meszek), bywają mylone z pleśnią. Są to korzonki boczne – włośniki - element systemu korzeniowego rośliny. Wartości odżywcze w 100 g produktu: Wartość energetyczna 232 kJ / 55 kcal Tłuszcz 1,3 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g Węglowodany 4,6 g w tym cukry 1,3 g Błonnik 3,1 g Białko 4,7 g Sól 0 g Kwas foliowy 148 mcg Witamina C 29,7 mg Witamina B6 0,45 mg Kwas foliowy 30,8 mcg Niacyna 2,89 mg Warunki przechowywania Sposób przechowywania przechowywać w warunkach chłodniczych. Cechy produktu Gotowe do spożycia. Bez nawozów i środków konserwujących. Producent/Dystrybutor GOH Sp. z o.o. ul. Sulęcińska 1/5 04-959 Warszawa tel.: 48 22 872 95 14 www.pokarmzycia.pl