Opis produktu Sól peklowa to specjalnie przygotowana mieszanka soli i azotynów, stosowana do peklowania przetworów mięsnych. Peklowanie to jedna z podstawowych metod konserwowania mięsa, jej efektem jest utrwalenie barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu. Peklowanie jest też fazą wstępną do wędzenia. Składniki sól NaCI - 99,5% azotyn sodu E 250 NaNO2 - 0,5%-0,6% substancja przeciwzbrylająca E 536 Wartości odżywcze w 100 g produktu Wartość energetyczna 0 kJ / 0 kcal Tłuszcz 0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g Węglowodany 0 g w tym cukry 0 g Białko 0 g Sól 99,5 g Obliczona wartość odżywcza na 100g Wartość energetyczna (kJ) 0.00000 Wartość energetyczna (kcal) 0.00000 Tłuszcz (g) 0.00000 w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0.00000 Węglowodany (g) 0.00000 w tym cukry (g) 0.00000 Białko (g) 0.00000 Sól (g) 99.50000 Kraj Kraj pochodzenia Polska Cechy doskonała do mięs i domowego wyrobu wędlin Przygotowanie i stosowanie Sól peklowa o'Sole polecana jest do domowego wyrobu wędlin. Peklowanie na mokro: na litr zimnej wody wsypać 60 g soli peklowej, dodać kilka ząbków czosnku, ziele angielskie oraz pieprz. Mięso peklować w tak przygotowanej zalewie - w zależności od masy - od 3 do 7 dni w temperaturze 4-6°C. Peklowanie na sucho: na 1 kg mięsa użyć 20-23 g soli peklowej. Kawałki mięsa natrzeć dokładnie mieszanką peklującą ze wszystkich stron i peklować od 4 do 7 dni w temperaturze 4-6°C. Nie do bezpośredniego spożycia Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu. Rodzaj przechowywania Typ Przechowywać w temperaturze otoczenia Adres producenta CENOS Sp. z o.o. ul. Gen. Sikorskiego 22 62-300 Września Adres internetowy www.osole.pl Kontakt CENOS Sp. z o.o. Adres kontaktowy ul. Gen. Sikorskiego 22 62-300 Września Adres zwrotny CENOS Sp. z o.o. ul. Gen. Sikorskiego 22 62-300 Września www.osole.pl Waga Waga brutto 662 Marka o'Sole O marce o'Sole sobie Opakowanie logistyczne GTIN 05900977003828 Wymiar liczbowy Wymiar liczbowy 660 Pochodzenie Tekst dowolny o pochodzeniu Wyprodukowano w Polsce Rozmiar opakowania 660 Rodzaj opakowania Typ Zgrzewane Nazwa produktu uregulowana prawnie Sól peklowa Marka standaryzowana Marka o'Sole Jednostka (tekst opisowy) g Jednostka (specyficzna) Jednostka (specyficzna) Gramów Język produktu Język danych polski Główny język opisu polski