Opis produktu Chleb i bułki Pizza i ciasta drożdżowe Pożywne przekąski Słodkie ciasta drożdżowe Opracowane specjalnie dla osób nietolerujących glutenu. Idealna mieszanka do wypieku bezglutenowego chleba, bułek oraz pizzy. Składniki skrobia kukurydziana mąka ryżowa włókno roślinne (psyllium, bambus) mąka ryżowa pełnoziarnista 3,8% mąka z soczewicy 3,6% dekstroza substancja zagęszczająca: hydroksypropylometylceluloza sól Zalecenia dla alergików Zboża zawierające gluten Nie zawiera Mleko Nie zawiera Soja Może zawierać Pszenica Nie zawiera Wartości odżywcze 100 g wartość energetyczna 1459 kJ wartość energetyczna 344 kcal tłuszcz 0,6 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g węglowodany 80 g w tym cukry 2,8 g błonnik 5,3 g białko 2,5 g sól 0,76 g Obliczona wartość odżywcza na 100g Wartość energetyczna (kJ) 1459.00000 Wartość energetyczna (kcal) 344.00000 Tłuszcz (g) 0.60000 w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0.10000 Węglowodany (g) 80.00000 w tym cukry (g) 2.80000 Błonnik (g) 5.30000 Białko (g) 2.50000 Sól (g) 0.76000 Przechowywanie Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Rodzaj przechowywania Typ Przechowywać w temperaturze otoczenia Adres producenta Dr. Schär AG/SPA Winkelau 9 39014 Burgstall/ Postal (BZ) Italy Kontakt Dr. Schär AG/SPA Adres kontaktowy Winkelau 9 39014 Burgstall/ Postal (BZ) Italy Adres zwrotny Dr. Schär AG/SPA Winkelau 9 39014 Burgstall/ Postal (BZ) Italy Waga Waga brutto 1020 Marka Schär Format oznakowania alergenów Tłusty druk Średnia miara Średnia miara (e) Dodatkowe informacje Więcej świetnych przepisów znajdziesz na www.schaer.com Informacje dot. stylu życia Bezglutenowy Wymiar liczbowy Wymiar liczbowy 1 Pozostałe informacje Znak przekreślonego kłosa - IT-016-117 Rozmiar opakowania 1 Rodzaj opakowania Typ Torebka Rodzaj materiału opakowania Oznaczenie materiału 1 - PET Przepisy Przepis na pizzę Składniki ogrzać do temperatury pokojowej i nagrzać piekarnik do podanej temperatury Składniki: 300 g Schär Mix Bread, 6 g suszonych drożdży lub 13 g świeżych drożdży 30 g oliwy z oliwek, 255 ml letniej wody, 5 g soli. Przygotowanie: Wymieszać razem wszystkie składniki i wyrabiać do jednorodnej konsystencji. Jeśli używasz świeżych drożdży, rozpuścić je w wodzie i wlać do mąki. Umieścić ciasto na blacie roboczym, wyrabiać ręcznie, lekko oprószając mąką. Przykryć bochenek wilgotną szmatką i pozostawić ciasto do wyrośnięcia przez ok. 40 minut. Rozprowadzić ciasto na naoliwionej blasze do pieczenia, ułożyć pomidory, mozzarellę, itp. według uznania i piec na dolnej półce piekarnika przez ok. 20-25 minut w temperaturze 220°C. Przepis na chleb Składniki (w temp. pokojowej): 500 g gotowej mieszanki Schär Mix Bread, 450 ml letniej wody, 40 g oleju (rzepakowego lub słonecznikowego), 10 g suszonych drożdży lub 21 g świeżych drożdży oraz 8 g soli. Przygotowanie: W misce zmieszać sól, olej i wodę, potem dodać mieszankę na chleb (Schär Mix Bread) i na koniec drożdże. Wymieszać przez 30 sekund mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta na minimalnej prędkości, potem wyrabiać ciasto przez 5 minut na średniej prędkości do uzyskania jednorodnej konsystencji. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce (24°C-28°C). Kiedy ciasto odpocznie, wyłożyć je na podsypany mąką blat roboczy i uformować kulę. Ułożyć ciasto w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić na 30 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik (210°C z termoobiegiem/ 220°C z grzaniem góra/dół) i ustawić na dnie piekarnika małą pustą żaroodporną formę. Wyrośnięty chleb posmarować z wierzchu wodą, ponacinać dowolnie (maksymalnie na głębokość 5 mm). Wlać ok. 100 ml wody do podgrzanej żaroodpornej formy stojącej na dnie piekarnika i jednocześnie wstawić do piekarnika blachę z chlebem. Czas pieczenia wynosi około 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do ostygnięcia. Korzystając z automatycznego wypiekacza do chleba należy zmniejszyć ilości wszystkich składników o 50%. W przypadku ręcznego wyrabiania ciasta należy je ugniatać przez około 15 minut. Alternatywnie, przepis na „Chleb" może być stosowany również dla wypiekacza. Wybrać program bezglutenowy (około 1 godzina i 50 minut) i „przypieczona skórka". Zwróć uwagę na maksymalną pojemność wypiekacza. Marka standaryzowana Marka Schär Jednostka (tekst opisowy) kg Jednostka (specyficzna) Jednostka (specyficzna) Kilogramów Logotypy stron trzecich Znak przekreślonego kłosa Green Dot