Opis produktu Z pewnością pamiętasz z dzieciństwa wspaniały zapach ciepłego budyniu, który gotowała mama czy babcia. Budyń Dr. Oetkera to doskonały deser dla Twojej rodziny i świetny pomysł na smaczny podwieczorek dla dzieci. Pełny smak i aksamitna konsystencja zadowolą każdego smakosza. Budynie są także wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów. Na ich bazie możesz przygotować lekkie torty, serniki, babeczki lub różnego rodzaju desery i naleśniki. Spróbuj wszystkie smaki! Co wyróżnia budynie Dr. Oetkera: - pełny smak - aksamitna konsystencja - idealny dodatek do ciast i deserów Składniki skrobia kukurydziana skrobia ziemniaczana aromaty barwnik (karoteny) ekstrakt wanilii Zalecenia dla alergików Zboża zawierające gluten Może zawierać Mleko Może zawierać Wartości odżywcze 100 g 1 porcja = 142 g (%*) Energia 381 kJ 542 kJ 6 % Energia 90 kcal 128 kcal 6 % Tłuszcz 1,8 g 2,5 g 4 % w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone 1,0 g 1,5 g 8 % Węglowodany 16 g 22 g 8 % w tym Cukry 9,6 g 14 g 16 % Białko 3,0 g 4,2 g 8 % Sól 0,10 g 0,15 g 3 % Przygotowany budyń można podzielić na 4 porcje. 1 porcja = około 142 g *Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). Obliczona wartość odżywcza na 100g 100 g 1 porcja = 142 g Wartość energetyczna (kJ) 381.00000 542.00000 Wartość energetyczna (kcal) 90.00000 128.00000 Tłuszcz (g) 1.80000 2.50000 w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) 1.00000 1.50000 Węglowodany (g) 16.00000 22.00000 w tym cukry (g) 9.60000 14.00000 Białko (g) 3.00000 4.20000 Sól (g) 0.10000 0.15000 Kraj Country of Origin Poland Przygotowanie i stosowanie Na 0,5 l mleka 1. Z 0,5 l zimnego mleka odlej ćwierć szklanki i rozmieszaj w nim zawartość torebki dodając 2 łyżki (ok. 30 g) cukru. 2. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotuj. 3. Gotowy budyń wlej do salaterek. Budyń można spożywać na ciepło lub na zimno. Przechowywanie Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Rodzaj przechowywania Typ Przechowywać w temperaturze otoczenia Adres producenta Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk Adres internetowy www.oetker.pl Kontakt Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. Adres kontaktowy ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk Email kontaktowy serwis@oetker.pl Adres zwrotny Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk www.oetker.pl serwis@oetker.pl 801 100 700 Waga Waga brutto 44 Marka Dr. Oetker Dodatki Barwniki Zawiera Smaki / Aromaty Zawiera Format oznakowania alergenów Tłusty druk Wielkie litery Dodatkowe informacje Więcej przepisów na oetker.pl O producencie Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce Opakowanie logistyczne GTIN 05900437520018 Wymiar liczbowy Wymiar liczbowy 40 Rozmiar opakowania 40 Rodzaj opakowania Typ Saszetka Przepisy Przepis na: Klasyczną karpatkę Składniki: - 250 ml wody - 120 g masła - 150 g mąki pszennej - 5 jajek - 750 ml mleka - 80 g cukru - 2 Budynie smak Waniliowy Dr. Oetkera - 200 g miękkiego masła Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wodę i masło zagotuj. Do wrzącej wody wsyp przesianą mąkę cały czas gotując na średniej mocy palnika, mieszaj przez około 3-4 minuty. Gotowe ciasto powinno mieć szklisty wygląd i odchodzić od garnka. Odstaw do lekkiego przestudzenia. Dodawaj po jednym jajku - za każdym razem dokładnie miksując - do połączenia ciasta. Ciasto rozłóż równomiernie na blaszce. Piecz przez około 35-40 minut. Przed końcem pieczenia warto sprawdzić czy ciasto jest dobrze wysuszone od spodu. Jeśli jest wilgotne, zmniejsz temperaturę do 150 °C i susz przez kolejne 10-15 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Do wysokiego naczynia odlej około 350 ml mleka, dodaj cukier i budynie, wymieszaj. Pozostałe mleko wlej do garnka, zagotuj. Przelej wymieszany budyń z mlekiem i cukrem i zagotuj do uzyskania budyniowej konsystencji. Gorący budyń przelej do miski, przykryj folią spożywczą tak, by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia. Wystudzony budyń krótko zmiksuj. Cały czas miksując dodawaj łyżka po łyżce miękkie masło. Wystudzone ciasto przekrój na pół. Rozsmaruj na nim krem budyniowy. Przykryj go połową ciasta. Odstaw na około 2 godziny do lodówki, aby krem stężał. Przed podaniem oprósz karpatkę cukrem pudrem i udekoruj świeżymi truskawkami. Nazwa produktu uregulowana prawnie Budyń w proszku. Marka standaryzowana Marka Dr. Oetker Waga od dostawcy Gross Weight 44 Telefon kontaktowy 801 100 700 Jednostka (tekst opisowy) g Jednostka (specyficzna) Jednostka (specyficzna) Gramów Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć Przygotowany budyń można podzielić na 4 porcje. Liczba użyć Liczba czynności użycia Porcje 4