CELIKO Pektyna do wyrobu domowych przetworów bezglutenowa na 2 kg owoców

CELIKO Pektyna do wyrobu domowych przetworów bezglutenowa na 2 kg owoców
6,75zł

CELIKO Pektyna do wyrobu domowych przetworów bezglutenowa na 2 kg owoców Pektyna naturalnie występuje w owocach. Dzięki właściwościom żelującym i wiążącym w środowisku kwaśnym, bardzo często jest wykorzystywana do produkcji przetworów owocowych i owocowo-warzywnych tj. dżemów, galaretek, konfitur czy marmolad. Składniki Pektyny. Informacje dla alergików Może zawierać: mleko, soję i ich produkty pochodne. Wartości odżywcze w 100 g produktu: Wartość energetyczna 1327 kJ / 317 kcal Tłuszcz 0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g Węglowodany 79,2 g w tym cukry 1,1 g Białko 0 g Sól 0,2 g Metoda przygotowania Owoce dokładnie umyć i osączyć na sicie. W zależności od owocu: wypestkować, usunąć szypułki, gniazda nasienne, obrać ze skórki, a większe owoce rozdrobnić. Przygotowane i odważone owoce wsypać do garnka. Dodać wodę*, 1 opakowanie Pektyny Celiko i sok z cytryny. Wymieszać. Zagotować mieszając. Do gotujących się owoców wsypać cukier. Gotować min. 3 minuty mieszając, aby nie przypalić dżemu. W razie potrzeby zdjąć powstałą pianę, rozlać gorący dżem do wyparzonych słoików i natychmiast je szczelnie zamknąć. Słoiki odwrócić do góry dnem na ok. 10 min. Warunki przechowywania Produkt szczelnie zamknięty przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Producent/Dystrybutor Celiko S.A. ul. św. Antoniego 71 61-359 Poznań

Kup także w